Zelf doen

Zelf doen; Nieuwsgierigheid, enthousiasme, uitdaging en de haalbaarheid van het doel, zijn de ingrediënten om spelenderwijs te leren.

 
paaseieren en paas haantjes                                                                                              knoesperhuis

Speciaal voor beelddenkers maar geschikt voor iedereen, treft u hier het begin van een selectie van de ideeën. In de loop der tijd zal ik de lijst aanvullen maar ook uw suggesties zijn natuurlijk welkom.

Kinderen leren spelenderwijs. Om iets nieuws te leren, hebben zij echter soms hulp van volwassenen nodig. Passen, meten, wegen, mengen, het hanteren van gereedschap en de daarbij behorende verantwoordelijkheid, kan hun simpelweg al jong geleerd worden. Het enige wat ervoor nodig is, is wat hulp en aandacht van een volwassene. Daarom aan ouders, grootouders of de begeleider dan ook het verzoek om die hulp te geven.

 

Vooral de betrokkenheid van vaders ( mannen) is hierbij van groot belang. Kort door de bocht, zou je kunnen zeggen dat vrouwen aan een half woord al genoeg hebben en vaders alleen de “echte taal” begrijpen. Mannen zijn daarom handig voor de stap naar “echte” communicatie.


leren filmen van papa

Geduld, humor en fantasie zijn de beste ingrediënten om samen leuk en leerzaam bezig te zijn. Durf daarbij zelf weer even kind te zijn; stel vragen en laat u verrassen. Bedenk daarbij: wie zijn kindzijn verliest, zal nooit volwassen worden.

De genoemde musea zijn geselecteerd op hun uitdagende en speelse opzet. Vooral kinderen kunnen hier veel ontdekken door zelf te doen.

Wist u trouwens dat er voor kinderen speciaal gereedschap te koop is? Neem maar eens een kijkje op: www.ToolKid.nl