Geschreven informatie

Geschreven informatie; Schriftelijke informatie kan op allerlei verschillende manieren vastgelegd worden. Je kunt met de hand schrijven of van een computer gebruik maken.
Vroeger leerden de kinderen in Nederland schrijven op een lei met een griffel. Een lei is een versteende plak klei. (zie foto onder aan pagina  “papier”)
Hele oude boeken werden met de hand geschreven en versierd met bladgoud.
Iedereen heeft zijn eigen handschrift. Het is zelfs zo persoonlijk dat je er mensen aan kunt identificeren.

Er bestaan heel veel verschillende lettertypes. Van dik tot dun, schuin, recht, met haakjes aan de letters (schreefjes genaamd), extra sierlijk met krullen, rond of smal en nog veel meer. Letters kunnen groot of klein geschreven worden. In het programma “Word” van de computer vind je een uitgebreid keuzepakket.

Sommige bedrijven laten zelfs hun eigen letters speciaal ontwerpen.

Niet ieder land maakt gebruik van de zelfde symbolen en er zijn zelfs landen waar men in plaats van, van links naar rechts, van rechts naar links of van boven naar beneden schrijft.

Een letter is niet zomaar iets. Er bestaan zelfs opleidingen waar je alles over letters leert:van hoe je ze met de hand moet schrijven, wanneer en hoe je welke letters moet gebruiken tot hoe je een nieuw lettertype zelf kunt ontwerpen. Je wordt dan typograaf.

zie:Het Nederlandse schoolhandschrift